Om det blivit stopp i avloppet hemma

Åh nej, vattnet står stilla i handfatet i badrummet och det börjar lukta unket i köket! Stopp i avloppet är alltid ett jobbigt scenario. Som tur är finns några saker du kan göra själv vid mindre stopp. Misstänker du dock att det handlar om ett stort och/eller återkommande avloppsproblem är det alltid bäst att anlita experter.

Husmorsknep

Oftast finns det saker i ditt skafferi som du kan använda som problemlösare. Förutom att husmorsknep kan vara billigare än att köpa dyra produkter, är de många gånger mer miljövänliga. Det mest populära tipset vid stopp i avloppet innebär att du strösslar ner några matskedar bakpulver i ditt avlopp. Därefter häller du i vinäger och låter det bubbla. Avsluta med att hälla kokande vatten i avloppet.

Stammarna

Tänk på att stopp i avloppet kan vara ett tecken på problem med stammarna, det vill säga de stora rören som går igenom din fastighet. Ibland kan det räcka med att en rörmokare gör en stamspolning, men är rören gamla och i dåligt skicka kan du i värsta fall behöva göra ett stambyte.

Ett tips är att se dina avlopp som blodkärl i kroppen – det är viktigt hålla dem i gott skick för att hela fastigheten ska må bra. Du bör alltid ta stopp i avloppet på allvar.