Måla om inne

Att måla om är ett förhållandevis enkelt sätt att förändra utseendet på ett rum. Det är dessutom ofta det första man gör när man flyttar in i ett nytt hem. När väggfärgen väl bestämts kan man planera inredningen därefter.Måla om

Planeringsstadiet

Planera. Att planera ditt arbete är nyckeln till att få ditt rum att se riktigt bra ut. Vilken färg vill du ha, hur kommer färgen att passa in till dina möbler och vad kommer rummet att användas till? Det är frågor du bör svara på under ditt förarbete. Enligt den här målningsguiden bör förarbetet bör ta upp cirka 75% av den tid du lägger på det totala arbetet – endast 25% bör läggas på själva målandet.

Checklista innan du börjar måla

Innan du börjar måla bör du rulla ut skyddspapp på golvet. Hamnar det målarfärg på golvet kommer det nämligen att vara besvärligt att få bort. Se därför till att du har skyddat hela ditt golv med skyddspapp. Maskera sedan fönsterlister, dörrkarmar och golvlister av samma anledning. Flytta undan dina möbler. Helst bör du flytta dem till ett annat rum för att inte riskera att få färgstänk på dem. Går det inte bör du täcka över dem.

Måla på tapet

Det går bra att måla direkt på en tapet men det är viktigt att man vet vilken typ av tapet man har annars kan resultatet bli mindre önskvärt. Börja med ett vattentest för att se till att tapeten sitter ordentligt, om tapeten sväller när den kommer i kontakt med vatten, sväller den även av vattenburen färg. Använd en svamp eller vattenspruta för att göra testet. Har man en vinyltapet bör man spalta av den först, blir ytan slät kan man måla direkt annars kan ytan spacklas före.

Ta bort tapet

Om tapeten sitter dåligt måste man ta bort den innan man målar, blöt den därför flera gånger med varmt vatten, ta hjälp av en blomsterspruta. Glöm inte att täcka golvet med plast innan för att hålla vatten borta. En plastad papperstapet tas bäst bort med ångmaskin.

Använd dig av ett proffs

Om du inte har tiden att måla om kan det vara en god idé att använda dig av en professionell målare. Du väljer fortfarande färgen medan de utför själva målningen. Det sparar ofta tid då rutinerade yrkesmän målar betydligt snabbare och med bättre resultat än hemmafixaren.

När du är klar

Ta bort maskeringstejpen så snart som möjligt när målningen är klar. Väntar man för länge och färgen hinner torka, är risken stor att stora delar av färgen åker med när tejpen tas bort. Det kan dröja ett par dagar innan färgen torkar men något som hjälper processen på traven är god ventilation och värme.