Nybygge eller byte av tak på äldre hus – kanske sedumtak är något

Det finns flera anledningar till varför du borde välja ett sedumtak, utöver miljöaspekten och att det är väldigt vackert. Ta en titt här och läs mer om hur du kan få hjälp med installation av sedumtak.

Vad är sedumtak?

Ett sedumtak är täckt med ett lager av sedumväxter. Gröna tak av den här typen har vi använt i Sverige under lång tid. Sedumtak är ett grönt tak just eftersom de består av naturlig växtlighet, som kan hjälpa till att isolera byggnaden och absorbera regnvatten.

Sedumplantan är en tålig suckulent med feta blad. Den är väl lämpad för de tuffa väderförhållanden som finns i Sverige, vilket gör den till ett utmärkt val för dig som vill byta ett grönt tak. Förutom sedum kan taket också bestå av växter som mossa, örter och gräs vilket ger ett mer visuellt mångsidigt intryck.

Varför du ska välja ett Sedumtak

Bland annat kräver sedumtak lite underhåll, till skillnad från traditionella takmaterial. Ett sedumtak kan du lämna att växa naturligt och du behöver inte klippa eller vattna.

Sedumtak hjälper också till att isolera byggnaden, vilket minskar energikostnaderna och ökar komforten hemma. Det tjocka lagret av vegetation ger isolering på vintern och hjälper till att hålla huset svalt på sommaren.