Inred en matsal

Matsal kan låta som ett ålderdomligt ord men det har fått fart igen; kanske inte minst på grund av att Sveriges mest prisbelönade och hyllade restaurang heter just Matsalen. Vi syftar alltså på Mattias Dahlgrens mästerverk som inryms i Grand Hotel i Stockholm.

Det är inte fel att kalla sitt matrum för matsal, det låter lite högtidligare än att äta i köket.

Matsal

Vad är det då man behöver för att skapa den där behagliga matsalsstämningen? Till att börja med kan man titta igenom lite av utbudet på nätet för att få tips och idéer. Hos till exempel rummen.se finns inspirationsbilder med flera olika stilar att välja mellan.

Rummet

För att skapa en grundatmosfär i matsalen bör man titta över väggar och mattor. De flesta kanske tänker sig en vit färg men svaga pasteller som lindblomsgrönt eller himmelsblått kan också passa.

Matsalsbordet – ett bord att samlas kring

Den centrala delen är naturligtvis bordet. I första hand kanske man tänker sig ett rektangulärt bord, men det kan också vara runt eller ellipsformat. Huvudsakligen är det rummets form som får avgöra. Det man bör tänka på är att kunna sätta ett optimalt antal personer utan att det känns trångt eller ödsligt. Bordet kan gärna vara isärtagbart för bästa flexibilitet vid ett större antal gäster.

Ett runt bord kan vara lite extra roligt idag då det är mindre vanligt än på 50- 60 70-talen. Fördelen är att alla ser varandra men man kanske får lite mindre utrymme både runt om och på bordet. Satsar du på ett runt matsalsbord bör du köpa ett större sådant. Hos många inredningsbutiker online kan du hitta många olika former och storlekar i snygg design att välja mellan. Ett stort rektangulärt eller fyrkantigt matsalsbord passar förmodligen den stora familjen bättre och är lättare att möblera med.

När det gäller val av stolar kan det vara klokt att ha ett antal stolar som alltid står tillsammans med bordet. De bör givetvis matchas med bordet. Till detta kan man ha reservstolar som antingen står i hörnen eller hämtas in. Dessa stolar kan vara enklare och till exempel lätta att stapla, men bör ändå se inbjudande ut.

Arkiv

Kategorier