Asiatisk inredning

Varför inte låta din inredning inspereras av den 3000 år gamla läran från Kina, om hur ett hem bör inredas? Kanske Feng shui är den mest kända asiatiska läran om hur du bör inreda ditt hem. Idén om de 5 elementen, trä, eld, jord, metall och vatten är central.

Feng shui försöker lära ut att skapa en atmosfär i hemmet där balans och harmoni dominerar. Man menar att vår miljö där vi vistas i mycket hög grad påverkar våra känslor, tankar och överhuvudtaget hur vi mår. Feng shui betyder vind och vatten. Man anser att människan påverkas av energifält vi har omkring oss, liksom av olika former, färger och material.

Feng shui

Sovrummet

Ett exempel är hur ett sovrum kan inredas enligt Feng shui. I sovrummet vill man finna vila och lugn men det är också en plats för kärlek. Sovrummet ska därför inte inredas i starka färger, utan gärna i färger som liknar hudtonen och även är jordnära. Sovrummet skall ligga på en lugn plats, gärna en trappa upp och vara vänt mot morr, bla pga att det då är svalt i rummet på kvällen. Vissa detaljer stärker tvåsamheten och ökar passionen, såsom doftljus, sensuella motiv och dämpad belysning

Badrummet

Detta är rummet är vi sköljer bort dagens händelser och gör oss redo för natten. Håll badrummet så rent det bara går, vädra ofta och håll speglarna rena och fläckfria. Rummet skall utstråla lugn, intrycket skall var få, dvs det ska inte stå en massa saker framme, utan förvara i skåp. Levande växter, doftljus och väldoftande tvål får stå framme i stället. Färgerna i badummet skall vara friska och klara. Var inte rädd för att sätta upp speglar här, speciellt när det gäller små badrum, gör dessa att rummet ser betydligt större ut.

Arbetsrum

När du arbetar skall du enligt Feng shui alltid ha en vägg bakom dig och skrivbordet, som helst skall vara vänd mot dörren. Man anser att detta skapar trygghet. Sätt upp tavlor med inspirerande motiv som ger dig styrka och glädje. Bra riktad belysning är viktig. Samla inte papper i högar uatn använd pärmar, mappar och lådor. Man inte sitta med ryggen mot ett fönster, då detta gör oss svagar enligt Feng shui.