Ett rums fokuspunkter

Precis som en vacker målning eller välkomponterat foto så kräver ett rum en fokuspunkt, något som ögon dras till och tvingar oss att uppleva rummet som det är designat.

Röd fåtölj

Fokuspunkten kan bestå av många olika saker, det viktiga är att det sticker ut, att ögat på något sätt dras mot det. Ofta kan det innebära den största möbeln i rummet som genom ren storlek stjäl uppmärksamheten. Ibland kan det istället vara på grund av form, färg eller placering som föremålet hamnar i centrum.

Passande fokuspunkter

Då man vet att den största möbeln lätt blir fokuspunkt av sig själv så kan det vara passande att satsa lite extra på just den möbeln. I andra rum så kan det istället handla om allt från till exempel soffan till ljuskronan. Om rummet i sig inte har någon självklar möbel som fokuspunkt så kan man istället välja att sätta fokus på ett konstverk eller kanske till och med utsikten.

Förstärk fokuspunkten

Ibland så kan det man vill ha som fokuspunkt vara vackert och iögonfallande utan att lyckas stjäla fokus. Detta kan vara på grund av att den helt enkelt inte är tillräckligt kontrastrik i färg eller form. För att dra fokus till den kan du då istället använda placering och ljus till din fördel. Placera föremålet så centralt i rummet som möjligt samtidigt som du ger det fokuserad belysning. Detta visar väldigt tydligt att det är något som man bör lägga extra uppmärksamhet på.

Arkiv

Kategorier