Byta fönster

Alla hus behöver förr eller senare ett fönsterbyte. Och det är inte alltid för att de är trasiga eller för gamla.

Visst ska man ha uppsikt över fönster när huset är äldre och om man vet sedan tidigare hur länge sedan det var man byte fönster. Men det kan också handla om saker som miljövänligare och bättre energiförbrukning i huset.

En gång varje år kan man gå en rund i huset och känna runt kanterna på fönstret. Lite drag är vanligt för många men man ska inte känna av draget när man sitter vid fönstret. Temperatur ska inte skilja sig vid fönstren gentemot resten av huset. Då släpper de in för mycket kalluft börjar tappa sin funktion, samt så stiger värmepriserna för kåken.

Det här sortens projekt tar tid men med tålamod kan man göra jobbet själv och på så vis spara in pengar, men vill man ha garanti på att fönstret fyller de funktioner som utlovats är man, lagligt sett, tryggare om man anlitar en fackman att göra jobbet.

Vill du kapa ner energiförbrukningen i hemmet ska du främst satsa på fönster med lågt U-värde. Det betyder att de är väldigt värmeisolerade och inte släpper ut mycket av varmluften som huset producerar.

Lever du mitt i stan eller nära en motorväg? Då är gamla fönster inte så bra eftersom de inte är ljuddämpande. Byt till dämpande fönster och du kommer genast märka skillnad.

Bor man i hårt klimat eller på en plats där huset utsätts mycket för väder och vind är det smart att skaffa aluminiumklädda fönster eftersom dessa tål mer stryk och inte tappar färg och lyster som andra material kan göra.

Tänk också på att vara ute i tid. Företagen har sällan alla fönstertyper på lager och de måste beställas. Dessa beställningstider tar ännu längre tid om dina fönster inte följer standardmåtten. Bäst är att köpa av ett företag som inte är bundet till ett märke utan som kan erbjuda en mängd olika fönstervarianter.

Det är kostsamt att byta fönster på ett hus. Man brukar jämföra det med att köpa in och installera ett nytt kök. Men med fönsterbyte sparar du även in pengar i form av lugn och ro eller värme. Samt så höjer det värdet på huset.