Lägga nytt tak

Taket är oerhört viktigt av flera anledningar. Taket utgör husets främsta skydd mot väder och vind och ett läckande tak kan orsaka stora problem. Om ditt tak börjar bli lite äldre är det viktigt att inspektera innertaket efter tecken på fukt och mögel. Finns sådan, håller taket inte längre tätt.Ett tak utgör också en stor del av hur ett hus uppfattas och ser ut. Var därför noga när du väljer vilket tak du vill ha för att det ska passa just ditt hus och dess omgivningar.

Plåttak

En taktyp som kommit att bli väldigt populär i Sverige de senaste åren är plåttaket. En stor fördel är att det är väldigt enkelt att lägga och håller länge. Många upplever också att det är den snyggaste varianten. Det går att få plåttak i flera nyanser och färger vilket gör att du kan välja något som faller just dig i smaken. Falsad takplåt är en av de lite dyrare plåtvarianterna men den som rekommenderas av experterna tack vare dess höga kvalitet. Falsat har plåttak i 0,6 mm tjocklek och med olika utformningar och färger att välja mellan.

Tegel- och betongtak

Det är viktigt att tänka på att tegel- och betongtak är betydligt tyngre än plåttak. Det betyder att det är viktigt att göra en bra bedömning av huset för att vara säker på att tyngden inte kommer att bli ett problem. Det finns också fördelar med tyngre takplattor, de sitter säkrare på plats om det skulle blåsa upp till storm exempelvis. När man ställer betong mot tegel upplever de flesta att tegel är snäppet snyggare då det får en annan lyster än betongen. I slutändan är det en smaksak.Har du fler funderingar angående takläggningen? Då finns mer matnyttigt att läsa på Vi i Villa.