Inreda badrummet

Sedan badrummets introduktion i det svenska hemmet i början av 1900-talet har den fått en allt jämt viktigare betydelse. Nu är ett välstylat och lyxigt badrum på toppen av många önskelistor när de söker en ny bostad. För dem som planerar att renovera badrummet gäller det att planera inredningen redan från början för du kan inte byta kakel och matta lika lätt som tapeten i sovrummet.

Rita upp allt

Rita in alla delar av inredning. Ett badrum består till största delar av fast inredning och för att kommoder och blandare ska sitta stabilt behöver snickaren veta redan från början var allting ska sitta. Mät upp hela rummet och använda IKEAS badrumsverktyg för att visualisera rummet. Även om du inte ska använda deras produkter kan du använda verktyget och använda måtten för att se så allt passar.

Väggar och golv

Där tätskiktet läggs kan du inte byta material utan risk. Har du väl bestämt dig för en plastmatta eller typ av klinker måste du leva med materialet till dess att du renoverar om hela badrummet igen, med nytt tätskikt. Ta med klinker-, kakel- och mattprover hem. Du vill se dem i hembelysning och på plats, ljussättningen i en butik är mycket starkare än du har hemma.

Små detaljer med funktion

Ett badrum är sällan stort, det ska inhysa det essentiella delarna men inga döda inredningsytor. Du kan inte ha en tygfåtölj i hörnet på grund av fukthalten och stora badrum innebär väldigt dyra badrum. Mellan 5-10 kvadrat är vanliga rumstorlekar. Det lämnar lite utrymme för inredningsattiraljer. De få saker du vill ha i rummet borde därför ha en extra funktion. Bestäm din stil på badrummet och framhäv detta med tvålkoppen, duschhanddukar och en fin pedalhink för skräp och så vidare. Många badrumsdetaljer kommer från en serie vilket ger dig en snygg enhetlig inredning. Så klart kan du även avvika med några andra färger eller material.