Förbered hemmet för vintern

Vintern är inom kort åter i antågande. Det kan även i år bli kallare än väntat, något som det för övrigt också skrevs en del om i fjol. Kallare vintrar i kombination med dyrare el innebär också betydligt saftigare elräkningar för våra svenska hem.

För att alltid vara väl förberedd inför kommande hårda vintrar så kan det vara bra att se över permanenta uppvärmningsmöjligheter för hemmet än att vrida upp elementen hela tiden. Det finns många alternativ att välja mellan som dessutom inte behöver kosta skjortan utan tvärtom kan innebära lägre uppvärmningskostnader.

Inför vintern

Braskaminer

Kaminer av olika slag finns på marknaden, och bland dessa skulle till exempel en braskamin kunna hjälpa dig att hålla energikostnaden lägre. Dessa finns att köpa på varuhus och även genom nätbaserade företag som specialiserat sin verksamhet på just braskaminer och andra eldstäder. Alla deras braskaminer håller hög kvalitet och erbjuder en effektiv förbränning, det går att välja bland många olika modeller av plåt eller klädda med täljsten.

Kompletterande uppvärmning

Braskaminer utgör en bra komplettering till direktverkande el eller till oljeuppvärmda hus, att värme upp huset eller lägenheten med el eller olja blir  dyrt i längden när det är kallt ute. Det vi först bör ha klart för oss är vilken funktion kaminen som värmekälla kommer att ha, om det gäller ekonomin, tillskottet av värme eller helt enkelt bara trivselfaktorn. Nuförtiden är braskaminerna ofta utförda i plåt eller täljsten med glasluckor i dess design.

Verkningsgraden viktig

Verkningsgraden är värdet som anger hur stor del av vedens energi-innehåll som omvandlas till värme. Bra värden ligger någonstans mellan 70 och 80 procent. Effekten däremot mäts i kW (kilo- watt), vilket är ett mått som står för hur mycket värme kaminen avger. Ett minimum och ett maximum brukar anges, som till exempel kan vara 2 till 8 kW. Moderna kaminer har en mycket effektiv förbränning och ger små utsläpp av miljöfarliga ämnen.

En annan positiv faktor är förstås också att det blir billigare än att alltid använda sig av el eller olja. Om du under vinterhalvåret  flitigt och oavbrutet eldar i din braskamin, kan du reducera dina uppvärmningskostnader med ända upp emot 40 eller 50 procent.