4 investeringsrenoveringar

Att renovera för att saker och ting ska överleva eller se snyggare ut är en sak. Det handlar om din personliga stil och husets mest nödvändiga behov. Men sedan finns det renoveringarna som egentligen är investeringar, de där sakerna som i slutändan höjer värdet på huset och kan göra så du faktiskt går plus när du väl bestämmer dig för att sälja.

Golvvärme

Det är inte bara en investering, det är väldigt skönt att ha! Golvvärme som är vattenburen är det bästa alternativet eftersom det kostar mindre, passar med alla uppvärmningsalternativ och går att placera i nästan vilket rum som helst. Golvvärme gör det också lättare att värme upp huset med mindre energi vilket kommer att visa sig på räkningarna. Det går utmärkt att lägga det själv, man köper helt enkelt hem ett kit och följer instruktionerna.

Sedan behöver man inte dra golvvärme överallt, det är bara onödigt och kommer inte att göra något gott på uppvärmningsräkningen. Välj hellre de platser som blir blöta och där man vill känna lite extra värme. Badrum och hallar brukar vara de populäraste alternativen, men det kan vara skönt att ha i vardagsrummet eller sovrummet också.

Enda gången då det kan vara värt att lägga golvvärme överallt är i ett nybygge när du ska välja din huvudsakliga värmekälla. Med god isolering i grunden och bar golvmaterial kan golvvärme ge bra värme till hela våningen. I äldre hus finns det oftast inte tillräckligt med isoleringen, det kan vara en mullbänk, krypgrund eller torpargrund som bara har ett litet lager med isolering. Äldre hus är byggda för att värmas upp med vedpannor och kakelugnar och kan få problem om du isolerar för mycket för att installera golvvärme överallt. Men det fungerar så klart utmärkt i badrum och hallen. Kanske till och med sovrummet känns lockande?

Fönsterbyte

Att byta fönster kostar en del och kommer säkert leda till att ni måste låna pengar för att ha råd, men det gör en stor skillnad på huspriset och livslängden på huset. När du byter fönster har du också chansen att göra det lite mer personligt och skräddarsytt för ditt hus. Du kan välja nytt material om du så vill och även köpa fönster som är ljudisolerande. Bor man nära motorvägen eller nära en bullrig arbetsplats kan ljudisolerande fönster ge lite mer ro i hemmet. Det går också att köpa fönster som inte släpper in solen fullt ut, då slipper ni vakna med solen i ansiktet.

Byta taket

Ett gammalt tak är en risk att ha kvar. När plattorna börjar spricka och lossna måste man se över hur taket mår. De flesta taktyper håller åtminstone en generation men ibland har man otur och hållbarheten visar sig vara mycket lägre. Ett takbyte ger ett yttre lyft till huset och det är någonting som man kan göra själv om man vill slippa installationskostnader. Detta är också en ganska kostsam renovering men i det långa loppen blir husägandet billigare med ett fräscht tak.

Måla om fasaden

Det ger inte så mycket om man tänker på hållbarhet och säkerhet, men går man och funderar på att sälja vill man att huset ska se sprillans nytt ut. Bästa tiden för att måla om är under våren och tidiga hösten. Många väljer att måla mitt i sommaren, under semestern, men den starka solen gör inte färgen några fördelar. Färgen börjar blekna redan innan den hunnit torka, kan man säga. Om du tänker sälja så rekommenderar vi helt klart att man ska måla om fasaden eller åtminstone tvätta den grundligt om den består av tegel eller eternit.